heyamola reklamHEYAMOLA YAYINLARI 15. YILINDA

2005 yılında, Türkiye yayıncılık yaşamına taze bir soluk katan Heyamola Yayınları 15. Yılını kutluyor. Alanını ulusal ve uluslararası edebiyat, sanat, tarih, kent ve halk kültürü araştırmaları olarak belirleyen yayınevimiz bu alanlarda şimdiye kadar 450 kitap yayınlamış oldu.

Heyamola Yayınları önceden projelendirilen kitap dizileri üretmektedir. Mesela İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansına sunulan İstanbulum projesi 80 kitap, yine seksen yazar tarafından kaleme alınarak yayınlandı. Gerçekleştirilen bu ilk proje toplam 2.500 başvuru içerisinde akılda kalan ilk beş projeden biri olarak seçildi. Sonrasında İzmirim adlı projeyi gündeme alan Heyamola, İzmir’le ilgili toplam 75 kitap yayınladı. Trabzon’un 22 semti yine yirmi iki yazar tarafından kaleme alındı ve kitaplar yayınlandı. İlçeler ve çeşitli alanlarda Karadeniz’le ilgili toplam 40 kitap yayınlayan Heyamola devamında Kayseri projesinde 30 semt ve otuz yazar, son olarak da 30 Adana kitabı yayınlayarak ilçeler ve semtler dizisi sürdürmektedir.

Kentler Dizisi adı altında da şimdiye kadar 30 monografik kitap yayınlayan Heyamola amacını şöyle özetliyor: “Kentlerimiz hızla fiziksel ve sosyal değişime uğruyor ve yaşanılanlar kaydedilmediği için hızla unutuluyor. Buradan yola çıkarak o kentlerde ve semtlerde doğan yazarlara ulaşarak, kendi yaşamlarından yola çıkıp, bir bakıma kendi ve kentinin özgeçmişini kaleme almalarını talep ediyoruz. Ve sonuçta ortaya çok başarılı kitaplarla birlikte paha biçilmez bir arşiv oluşuyor.

Yayınevi olarak edebiyata özel bir yer ayırmayı sürdürüyoruz. Örneğin, Roman Kahramanları Dergisi, alanında oldukça iddialı bir konuma geldi. 10. Yılında 40. Sayısını hazırlamayı sürdürdüğümüz bu dergide şimdiye kadar Türk ve Dünya edebiyatının saygın eserleri olan 800’ün üstünde roman incelendi. Dergimizin üstlendiği bu görev, 2012 yılında “21 Aralık” tarihinin Dünya Roman Kahramanları Günü olarak ilan edilmesiyle taçlanmış oldu. Aynı yıl İstanbul’da oldukça görkemli bir açılışla 21 Aralık, Edebiyat Festivali’ne dönüştü. 2013’den 2019 yılına kadar İstanbul’un yanı sıra Ankara, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak ve Trabzon’da “21 Aralık” çeşitli etkinliklerle kutlandı. Şimdi Türkiye’nin dört bir yanında 21 Aralık’ta Roman Kahramanları Günü kutlamaları için etkinlikler hazırlanıyor ve bu edebiyat günü hızla yayılıyor.

Heyamola adına geleceğimizi planlarken bizi heyecanlandıran tek varlığımız bu toprakların bize bıraktığı kültürel mirastır. Yayınevini kurarken bizden önceki girişimcilerin, yazarların üstlendikleri görevleri, çektikleri sıkıntıları, dışlanmışlıkları ve halkımızın onları inatla sahiplenişi bize cesaret veren etkenlerdir.

Yayıncılıkta 15. Yılını 450 kitapla kutlayan Heyamola Türkiye’ye katkılarına devam ediyor.

Detaylı bilgi için Heyamola yayınları web sitesini ziyaret ediniz…

BU DERGİ DÜNYADA İLK ve TEKroman kahramanları reklam

2010 yılı Ocak sayısıyla yayın hayatına giren Roman Kahramanları Dergisi altıncı yılını tamamladı. Dergi sürdürdüğü çizgisiyle edebiyat okurları tarafından ciddiye alındı ve Türkiye’de ilk defa denenen bir yöntemle dergi yönetimini ve dosya konularını okurları ve editörleriyle paylaştı. Genel yayın yönetmenliğini Ömer Asan’ın yaptığı dergide bugüne kadar 1000’e yakın makale yayınlandı. 600’ün üzerinde roman okunup, kahramanları farklı yazarlarca kaleme alındı.

Bugüne kadar neler yaptık:

Dergi “Ülkeler ve Edebiyatları” dizisiyle İran, Arap, Çerkez, Bulgar, İsrail, Yunan, Kürt, Japon, Batı Ermeni, İspanyol ve Latin Amerika Edebiyatı adı altında bu ülkeler ve halkların romanlarını, yazarlarını ve roman kahramanlarını inceledi.

Başlatılan “Roman Kahramanı Kentler” dizisinde İzmir, İstanbul, Kayseri, Ankara üzerine yazılmış romanlar incelendi ve Trabzon, Eskişehir, Bursa olarak devam edecek.

Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı adı altında 14 dosya yapıldı. Hemen hemen çocuk edebiyatındaki klasik tüm eserler incelendi.

Okurun aklında kalan, “keşke sonu böyle olmasaydı” dediğimiz romanlara okuru müdahil ederek yeniden kurgulamasını istedik. 26. sayıdan itibaren üç yazar ve üç yazıyla başlattığımız “Okurun Roman Kahramanları” dosyamız, her sayıda yeni yazı ve yazarlarla yenilenerek devam edecektir.

Bugüne kadar ele alınan dosya konuları:

      • Şair Roman Kahramanları
      • Çocuk Roman Kahramanları
      • Kadın Roman Kahramanları
      • Uyumsuz Roman Kahramanları
      • Otobiyografik Roman Kahramanları
      • Fransız Devrimi Roman Kahramanları
      • Eşcinsel Roman Kahramanları
      • Öğretmen Roman Kahramanları
      • Gazeteci Roman Kahramanları
      • Sahnelenen Roman Kahramanları
      • Futbolcu Roman Kahramanları
      • Minimalist Roman Kahramanları
      • Katil Roman Kahramanları
      • Aldatan Roman Kahramanları
      • Gotik Roman Kahramanları
      • Dünya Savaşı Roman Kahramanları
      • Mübadele Roman Kahramanları
      • Çizgi Roman Kahramanları
      • İntihar Eden Roman Kahramanları
      • Doktor Roman Kahramanları
      • Tembel Roman Kahramanları
      • Kumarbaz Roman Kahramanları
      • Hırsız Roman Kahramanları
      • Tutsak Roman Kahramanları
      • Mühendis Roman Kahramanları
      • Alkolik Roman Kahramanları
      • Hemşire Roman Kahramanları
      • Aşkın Kadın Öznesi
      • Bilimkurgu-Fantastik Roman Kahramanları
      • Müzisyen Roman Kahramanları

Ayrıca, Halkların Fıkra Kahramanları Dizisi adı altında;
Nasreddin Hoca (Türk), Cuha (Arap), Till Eulenspiegel (Alman), Hıtar Peter (Bulgar), Karakuş (Mısır), Grossu Minutu (Korsika), Diyojen (Eski Yunan), Salamon (Yahudi), Behlül Dana (Arap), adlı fıkra kahramanları incelendi.

Dosyası yapılan yabancı yazarlar:
Heinrich Böll, Roald Dahl, İtalo Calvino, Franz Kafka, Romain Gary, Gabriel Garcia Marquez, Tolstoy, Stainbeck, Turgenyev, Balzac, Hemingway, Dostoyevski, Goçarov, Goethe, Nabokov, Camus, Ursula K. Le Guin, Margarite Duras, D. H. Lavrance, Virginia Woolf, Maksim Gorki, Lavrence Dural, Francois Rebelais, Yaroslav Haşek, Nikos Kazancakis, James Joyce, Jerome David Salinger, George Orwell, Robert Howard, Alan Moore, Albert Uderzo, Nail Gaiman, Antonie de Saint-Exupery, Viktor Hugo, Ferenc Molnar, Michael Ende.

Dosyası yapılan Türkiyeli yazarlar:
Aziz Nesin, Muazzez Tahsin Berkand, Hasan İzzettin Dinamo, Kerime Nadir, Rıfat Ilgaz, Tahsin Yücel, Halid Ziya Uşaklıgil, Namık Kemal, Halide Edip Adıvar, Ahmet Hamdi Tanpınar, Refik Halid Karay, Recaizade Mahmut Ekrem, Sevgi Soysal, Pınar Kür, Suat Derviş, Vedat Türkali, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, İlhan Tarus, Sevinç Çokum, Sema Kaygusuz, Ümit Kıvanç, Murathan Mungan, Kemal Tahir, Adalet Ağaoğlu, Atilla İlhan, Orhan Kemal, Sabahattin Ali, Necati Cumali, Aziz Nesin, Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Ahmet Ümit, Gülsüm Cengiz, Barış Bıçakçı, Latife Tekin, Turhan Selçuk, Hasan Ali Topbaş.

Derginin asli işi Türk ve dünya edebiyatında yer alan romanları, roman kahramanlarını ve yazarlarını incelemek. Bu işi yüzlerce yazar üstlendi ve bugüne kadar 795 makale ve tamı tamına 600 roman okunup, kahramanları mercek altına alınarak tek tek yazıldı. Bu aslında toplumun ve insanların tek tek incelenmesi, antropoloji / insanbilim’in edebiyat üzerinden ele alınması anlamına geliyor. Bu açıdan Roman Kahramanları Dergisi dünyada bir ilk ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde ders konusu olarak ilgi görüyor. Daha şimdiden çok değerli ve ansiklopedik, bilimsel yazılarla elle tutulur arşiv oluşmuş durumda. Dergiye 400 kütüphane abone. Okurun istikrarlı desteği ayrı bir güç kaynağı.

Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni: Ömer Asan

Irmak Zileli, Hikmet Temel Akarsu, Turgut Çeviker, İbrahim Dizman, Semiramis Yağcıoğlu, Şirvan Erciyes, Ayşe Akaltun, Semih Çelenk, Mehmet Emin Özcan, Hülya Soyşekerci, Mustafa Duman, Volkan Erdemir, Gülsüm Cengiz, Necdet Neydim, Mavisel Yener, ve tüm katkıda bulunanlara sonsuz teşekkürlerimle.

Ömer Asan
Genel Yayın Yönetmeni
www.romankahramanlari.com