Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali

Hepimiz birer roman kahramanıyız!

İlk romanlardan bugüne kadar on binlerce eser yazıldı ve yüzbinlerce karakter yaratıldı yazarlar tarafından. Georg Lucas’ın dediği gibi: “Roman, tanrıların terk ettiği dünyanın destanıdır”. Roman kahramanları tanıdık, bildik, bizden birileri… Evde, sokakta, işyerinde, kafede, maçta, denizde, sinemada, tiyatroda, metroda, uçakta bizimle soluk alıp veriyorlar, bizi bize anlatıyorlar. Yüzyıllardır…

Yaşama ve doğaya dair her şeyi roman kahramanları üzerinden konuşabiliriz ve başka bir dili oluşturabiliriz. Bu dil hepimizin yaşam alanlarını, ilgilerini, arzularını, fikirlerini ve duygularını ortaklaştırma işlevini üstlenecek. “Dünyanın öteki ucu” diye bir kavramın yer almayacağı, sınırsız ve evrensel olan bu dil yalnızca edebiyat dili olabilir.

“Roman yazmak belki de şuna da bir isyan olabilir diyorum. Nasılsa insan kendisi yazıyor romanı, kendisini yazıyor aslında, kendi yalnızlığını yazıyor. Yalnızlığını böyle dolduruyor, böyle bir direniş icat ediyor fantezilerle.”
Adalet Ağaoğlu

 

gulay batur karikatur

 

Roman Kahramanlarının En Uzun Gecesi!

Edebiyat alanında farkındalık yaratma çabası ve özgün duruşuyla Roman Kahramanları Dergisi, 2010 yılında başladığı yolculuğunu ilk sayıdaki heyecanıyla sürdürüyor. Hayal ürünü roman kahramanlarından yola çıkarak geçmişte ve günümüzdeki dönüşüme tanıklık etmeyi ve kültür sanat yaşamını zenginleştirmeyi amaçlayan dergi, “yılın en uzun gecesi” 21 Aralık’ın Dünya Roman Kahramanları Günü olarak kutlanması projesini hayata geçirdi ve 2012 yılından bu yana destekliyor.

 

21 aralik

“21 Aralık, kuzey yarım kürede kış gün dönümü. 21 Aralık en uzun gece. 21 Aralık karanlıkla aydınlığın çekişmesinde karanlığın tepe noktası. Ama karanlığın bu galibiyeti hiç de uzun sürmüyor. Bir sonraki gün kısalmaya başlıyor karanlık geceler, ufkumuza gün ışığı umudunu ekere. Bu umutla kutluyoruz “21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü”nü.”

 

Dünyada ilk kez kutlanan ve görsel-yazılı basında büyük ilgi gören Dünya Roman Kahramanları Günü, en etkin edebiyat türü olan romanları, yazarlarını ve yarattıkları roman kahramanlarını birlikte ele alan etkinliklerle bir edebiyat festivali çerçevesinde kutlanıyor. Özellikle genç edebiyat severlerin roman kahramanlarını canlandırdığı sunumlar renkli görüntülere sahne oluyor. İlk olarak İstanbul’da başlayan kutlamalar, ilgili bakanlıkların da mutabakatıyla Türkiye’nin pek çok şehrinde gerçekleştiriliyor.

Onlar ikinci bir hayatın kahramanları. Hem gerçek yaşamın içinden çıkan hem de o yaşamın “rutin”, “sıkıcı”, “günlük” edimlerinden uzak, ama daha çok seçilmiş olayların, seçilmiş hikâyelerin, seçilmiş ruhsal ve duygusal hallerin içinde yaşayan kişiler; roman kahramanları. Hem bizden birileri hem değil… Hem çok tanıdık hem biraz yabancı… Hem alabildiğine gerçek hem olağanüstü…”
Roman Kahramanları Dergisi

 

Türkiye’den dünyaya, bir  armağan!

Dünya Roman Kahramanları Günü Edebiyat Festivali’nin ilki, 21 Aralık 2012 tarihinde Maltepe Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. İlk yılın konusu, Balkan Savaşı’nın 100. yılı olması sebebiyle “Balkan Barışı” olarak belirlendi. Bulgaristan, Romanya, Kosova, Karadağ, Makedonya, Sırbistan, Yunanistan, Arnavutluk, Hırvatistan’ın Kültür Bakanları, bu ülkelerin ünlü romancıları, eleştirmen ve gazetecileri Türkiye’ye davet edildi. Yaklaşık 22 yazar, eleştirmenin yanı sıra ve Balkan Ülkeleri Kültür Bakanlıklarının temsilcileri festivale katıldı. Koordinatörlüğünü T.C. Kültür Bakanlığı, T.C. Maltepe Üniversitesi ve Roman Kahramanları Dergisi’nin yaptığı festival kapsamında; söyleşiler, paneller, tiyatro gösterileri, sergiler, konferanslar, geziler, Maltepe Üniversitesi’nde ve İstanbul’un tarihi dokusunda gerçekleştirildi. Oluşturulan Ulusal Komite yönetiminde Türkiye PEN, TYS, Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği ve Yazarlar Birliği olmak üzere pek çok kurum, kuruluş ve yazar festivale destek verdiler. Türk Edebiyatının değerli yazarı Adalet Ağaoğlu “Onur Yazarı” olarak festivalde konuk edildi.

2020’de Şehirler Edebiyatla Buluşacak!

Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali’nin 2020 yılı teması “Edebiyat ve Şehir” olarak belirlendi.

Başlı başına bir romanın kahramanı olan şehirler vardır. Bu şehirler olmadan romanların bir parçası hep eksik kalacaktır. Türk romanında bu şehir hiç şüphesiz İstanbul’dur. Talat ve Fitnat’ın aşkıyla başlayan roman macerasında Ali Bey’in hayal kırıklıklarına, Mahpeyker’in entrikalarına, Râkım Efendi’nin idealize kişiliğine, Ahmet Cemil’in aşka ve ideallerine tutunma serüvenine, Mümtaz’ın “bir günlük” yaşamına, Aylak C.’nin aradığı B.’ye, Kemal’in hiç “bulamadığı” Füsun’a ve daha nicesine İstanbul da tüm ruhuyla eşlik eder.

21 -25 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek festival kapsamında hem İstanbul’un çeşitli ilçelerinde hem de Anadolu kentlerinde konuyla ilgili atölyeler, sunum ve paneller, özel buluşmalar gerçekleştirilecek. Her yaş grubundan edebiyat ve kahramanseverin katılımı için tematik etkinlikler tasarlanacak. Kısa film ve öykü yarışmalarıyla festivale katılım özendirilecek. Yazarların, kahramanların ve okurların ilham verici buluşmalarıyla unutulmaz bir festival daha hep birlikte gerçekleştirilecek. Pandemi nedeniyle dünya çağında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2020, 21 Aralık Dünya Roman Günü’nün soyut kültürel miras kapsamında değerlendirilmesi amacına yönelik en büyük adımlardan birinin atıldığı yıl olacak.

 

2020 festival

Ayrıntılı bilgi için lütfen https://edebiyatfestivali.ist/category/festivalden-notlar sayfasını inceleyiniz…