• GÜNDELİKÇİ KADINLAR

    “Gündelikçi”ye Güney Kore’den Birincilik Ödülü

    43. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel seçilen “Gündelikçi”, Güney Kore’den de ödülle döndü. http://www.wffis.or.kr

    Yönetmenliğini Emel Çelebi’nin yaptığı film, 5-12 Nisan 2007 tarihlerinde Seul’de düzenlenen 9. Kadın Filmleri Festivali’nde ‘Birincilik Ödülü’nün (First Prize) sahibi oldu. Yarışmaya katılan 17 film arasından sıyrılarak Güney Kore yapımı “Be With Me” ile birlikte bu ödüle layık görülen “Gündelikçi”, İstanbul’da yaşayan temizlik işçilerinin yaşamlarını ve sorunlarını anlatıyor.

    “Gündelikçi” önümüzdeki günlerde Viyana Kadın Filmleri Festivali ile İstanbul’da 2. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde de gösterilecek.”

    Belgesel, kısa bir süre önce de 30’ncu Göteborg Film Festivali’nde gösterilmişti.

    Yönetmen: Emel Çelebi
    Senaryo & Kurgu: Emel Çelebi, Necati Sönmez
    Kamera: Fesih Alpagu, Memet Dalmaz, Necati Sönmez
    Yapımcı: ATT
    Format: DV CAM
    Süre: 50 min.

  • “GÜNDEN GECEYE İSTANBUL” (Bir Şehir Senfonisi)

    ATT tarafından gerçekleştirilen bu belgesel projesinde belli başlı sakinlerinin gündelik yaşamları üzerinden bir metropolün 24 saati: Sokak hayvanlarından martılarına, seyyar satıcısından balıkçısına, çöpçüsünden hurdacısına, taksi şoföründen işsizine, öğrencisinden yaşlısına, turistinden göçmenine, sanatçısından sokak çocuğuna, eğlence yaşamından ibadet biçimlerine, keşmekeş trafiğinden saray bahçelerine, surlarından ahşap köşklerine, mezarlıklarından tarihi çeşmelerine İstanbul… “Günden Geceye İstanbul – Bir Şehir Senfonisi” projesi, şehrin binbir yüzünü anlatan, bütün bu görüntüler eşliğinde bir gününü hikaye eden görsel bir senfoni olarak tasarlandı.

    Farklı bir İstanbul belgeseli

    İstanbul’la ilgili bugüne kadar sayısız kitap yazıldı. Şehrin dillere destan güzelliği şiirlere, romanlara, naif filmlere konu oldu; şehre dair ansiklopediler, periyodik dergiler hazırlandı. Tarihteki macerası, muhtelif semtleri, kültür zenginliği üzerine pek çok film yapıldı.

    Ne var ki İstanbul’u bir bütün olarak görüntünün diliyle anlatan bir belgesel henüz yapılmadı. Şehrin binbir yüzünü aynı potada eritmek, farklı yönlerini bir tabloya sığdırmak, İstanbul’un özellikle dünyanın gözde kentlerinden biri haline geldiği bu dönemde daha da önem kazanıyor. Belgesel projemiz böyle bir ihtiyaçtan ve 2010 yılının Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilen İstanbul’a dair görsel bir ‘şehir senfonisi’ hazırlama fikrinden yola çıkıp, gerçekleştirildi.

    Yönetmen: Necati Sönmez
    Yapım: ATT – Ömer Asan

  • Kardeş Nereye Mübadele

    Heyamola Production T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle “Kardeş Nereye: Mübadele” adlı belgesel projesini sonlandırdı. Türkiye’de Ordu’da, Yunanistan’da Selanik, Drama, Katerini, Kilkis’te çekimleri yapılan belgesel 1924 Lozan Antlaşması sonrası gerçekleşen mübadeleyi konu almaktadır.

    İnsanlık tarihinin, iki devlet arasındaki ilk anlaşmalı insan değişimi eylemi olan mübadele (1924) sonucunda 1.200.000 Anadolulu Hıristiyan Yunanistan’a gönderilmiş, bunun karşılığında 350.000 Müslüman Türkiye’ye getirilmişti. Her iki halkın yaşadığı tarihi dramı analitik olarak konu alan belgeselimiz, alanında bir ilk olma özelliğini taşımaktadır.

    Yaklaşık 30 Türk ve Yunan mübadil, mübadil yakınlarıyla, uzman tarihçilerle yapılan görüşmelerin kaydı sonucu belgelenen düşüncelerin şekillendirdiği belgesel, konuyu politik olmaktan çok, insani bir açıdan ele aldı. Filmde ilk defa yayınlanan arşiv görüntüleriyle konu tarihsel derinliğiyle de desteklendi. Doğrudan söyleşiler ve arşiv görüntülerine dayandırılan film herhangi bir dış ses (anlatıcı) ve yorum katılmadan kurgulandı.

    77 dakikalık belgesel bir film olan çalışmayı Ömer Asan yönetti. Belgeselin danışmanlığını İbrahim Dizman yaptı. Filmin müziği Serdar Kemal Sarak’a ait.

    Kardeş Nereye: Mübadele, adlı belgeselin ilk tanıtım gösterimi Ordulu Hıristiyanların yerleştirildiği Katerini’de, ikinci gösterim Kilkis, sonra sırasıyla Drama, Selanik Kitap Fuarı’nda ve Atina’da gerçekleştirildi.

    Türkiye’deki gösterimler Adana Altın Koza, İstanbul 1001 Belgesel Film Festivali, Antalya Altın Portakal Film Festivali, Pera Fest İstanbul Modern’de, Boston Türk Filmleri Festivalinde, Dordmund Türk Filmleri Festivali, Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi, KTÜ İletişim Fakültesi gibi pek çok yerde gösterime sunuldu. Belgesel TRT Belgesel yarışmasında finale kalan altı eserden biri oldu.

    Türkiye ve Yunanistan’daki gösterimlerde olumlu tepkiler alan belgesel film, izleyiciler tarafından “mübadilleri” anlama çabası olarak değerlendirildi. Belgesel Türk ve Yunan ulusal kanallarında aralıklı olarak gösterilmektedir.

    Belgeselin Türkçe, Yunanca, İngilizce, Almanca alt yazılı versiyonları mevcut.

    Yapım ve Yönetim: ATT / Ömer Asan
    Heyamola Production
    0216.371 17 37

  • OYUNLARLA YAŞAYAN ŞEHİR

    Tiyatro tutkusu Ordu’da yüzyıllardır sürmekte. İlk Türkçe oyun ise 1908’de sahnelenmiştir. O günden beri şehirde perdeler hiç kapanmamıştır. Bugün de başta, 50 yıldır etkinlik gösteren Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBKT) olmak üzere, sanat dernekleri ve özel tiyatrolarla süren bu sanatsal tutku, kentte hiç oyun izlememiş insanın kalmamasını sağlamıştır.

    Bunun da ötesinde, her meslek ve kesimden, her yaştan insan mutlaka bir biçimde bu tutkuyu içinde hissetmiş; dekorcu, yer gösterici, suflör, kostümcü gibi de olsa tiyatro çatısı altında görev yapmıştır.

    Günümüzde Ordu şehrinde kumaş satan bir esnaf, elince çay tepsisi ile çağ dağıtan garson, dairesinde görev yapan bir müdür, camisinde görev yapan bir imam ya da müezzin, direksiyon başında uzun yol şoförlüğü yapan bir şoför, fındık yetiştiren bir çiftçi, tiyatroya ilişkin anılarla dolu olabilmektedir. Hangi oyunda rol aldığını, hangi gülünç ya da trajik olaylara tanıklık ettiğini anlatıp birkaç unutmadığı repliği sıralayabilecek durumdadır. Bu, Anadolu kentlerinde bulunmaz bir özelliktir.

    Yönetmenliğini İbrahim Dizman’ın yaptığı “Oyunlarla Yaşayan Şehir” adlı belgesel film, Ordu’nun tiyatro serüvenini ve Orduluların tiyatro tutkusunu birinci elden tanıklıklar, eski görüntüler ve fotoğraflar anlatmaktadır.

    Yönetmen: İbrahim Dizman
    Yapım: Ömer Asan / ATT

  • POLİKSENA – KIZÖLDÜN

    Yapımcı Ömer Asan, yönetmenler İbrahim Dizman ve İsmail Şen, müzik Ahmet Zeren ve Pınar Özdemir Zeren. Merve Tanrıkulu’nun seslendirdiği ağıtla katkıda bulunduğu, Troya dönemindeki olayların Biga yöresindeki izlerini süren Poliksena / Kızöldün belgeseli 2018 yılında çekildi.

    Troia yani Çanakkale, Yunanlar tarafından yaklaşık üç bin yıl önce ele geçiriliyor. Savaşın sonunda Hektor’u öldüren Akhilleus da Paris tarafından öldürülüyor. Bunun üzerine Akhilleus’un oğlu, sözde rüyasında gördüğü babasının talebi üzerine bakire Troia prensesi Poliksena’nın (Hektor ve Paris’in kızkardeşi) babasının mezarı başında kurban edilmesini istiyor. Ve Poliksena törenle kurban ediliyor.

    Yunanlar ülkelerine döndükten sonra Troialıların sağ kalanlarınca Poliksena’nın lahdi yapılır. Lahit arkeologlar tarafından 1994 yılında bulunur. Ve şu anda olay örgüsü kabartmalarla resmedilen dünyanın en eski lahdi olarak Troia Müzesi’nde sergileniyor.

    Olayın en çarpıcı yanı, lahdin bulunduğu çevredeki köylerde yaşlılar bu efsaneyi biliyor ve halen anlatıyorlar.

    Yönetmen: İbrahim Dizman – İsmail Şen
    Yapım: Ömer Asan / ATT

Belgeselleri izlemek için https://www.youtube.com/c/NovelHeroes kanalını ziyaret edebilirsiniz…